Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar veel gestelde vragen over diverse onderwerpen:
Welke boom of heester kan ik kiezen?

In principe komen vrijwel alle boom en heestersoorten in aanmerking om een herinneringsboom van te kweken. Wellicht is het raadzaam om het lokale tuincentrum advies te vragen welke bomen of heesters het goed doen in uw omgeving.
Uiteraard kunt u met deze vragen ook terecht via info@returningreen.com 

Mag de as worden samengebracht bij een boom of heester?

Onderzoek van TNO heeft aangetoond, dat gebruik van as aan alle wettelijke normen voldoet.

Welke invloed heeft de as op bomen en heesters?

De as word door de boom gebruikt als voeding en heeft een positieve invloed op de pH waarde van de grond. Vrijwel alle voedingselementen die planten nodig hebben zitten in humane as. 
De capsules van Return in Green zorgen ervoor dat de voeding uit de as geleidelijk, gedurende een aantal jaren, wordt afgegeven aan de wortels van de boom.

Kan de as van een persoon gebruikt worden voor meerdere bomen en heesters?

Ja, dat is mogelijk. De as wordt verdeeld over zes capsules. (Als er meer is dan 3L kunnen er meerdere capsules bijbesteld worden). Er kunnen dan 3 capsules geplaatst worden bij 2 bomen of zelfs 2 capsules bij 3 bomen. 
Het is dus mogelijk om voor meerdere familieleden een herinneringsboom te kweken.

Kan de as van twee personen gebruikt worden voor het kweken van een boom?

Ja, de as van twee personen kan samengevoegd worden bij één boom of heester. Er kunnen dan 2 sets van in totaal 12 capsules geplaatst worden bij een boom. Gezien de capsules zo geleidelijk de voeding uit de as afgeven aan de bodem, is er geen risico op schade aan de boom door een teveel aan voeding.

Moet alle as worden gebruikt voor het kweken van een herinneringsboom?

Nee, het is zelfs mogelijk dat er maar 1 los te bestellen capsule geplaatst wordt bij een boom. Er blijft dan voldoende as over om alsnog te kiezen voor een andere bestemming.

Kunnen de capsules ook geplaatst worden bij een bestaande boom? 

Ja, het unieke van de capsules van Return in Green is dat ze geplaatst kunnen worden bij een bestaande boom ergens in een park, in de natuur of juist iemands lievelingsboom in de eigen tuin.

Kan ik zelf de capsules vullen?

De capsules laten zich heel makkelijk zelf vullen door de meegeleverde trechter en uitgebreide gebruiksaanwijzing.

Waar kan ik de boom of heester uiteindelijk planten?

Voor het planten van de boom in eigen tuin is geen toestemming nodig. Wanneer u de boom een plekje wilt geven in de vrije natuur, een begraafplaats of een park dan is er officieel toestemming nodig van de eigenaar of beheerder. 

Behoeft het planten speciale kennis, zorg en onderhoud?

Het planten van een herinneringsboom is exact hetzelfde als het planten van een normale boom. Omdat het wel gaat over een boom met veel emotionele waarde, raden wij aan de meegeleverde handleiding goed door te lezen. Het is dan absoluut niet moeilijk om de boom gezamenlijk met uw familie te planten.

Kan een boom of heester op een balkon geplaatst worden?

Bepaalde kleine boompjes en heesters kunnen in bakken op het balkon geplaatst worden. 
Graag adviseren wij u in een juiste keuze.

Is het mogelijk de boom of heester te verplaatsen naar een andere locatie?

Binnen 5 jaar kan de boom of heester meestal nog meegenomen worden bij een eventuele verhuizing. Daarna word het wortelgestel vaak te groot. Er zijn mogelijkheden om de boom ook nog na 10 tot 15 jaar te verplanten, maar dan moet daar rekening mee worden gehouden tijdens het planten van de boom. U kunt dan een kunststof zijwand plaatsten in het plantgat (minimaal een diameter van 80-100cm), zodat de kluit beperkt groot wordt.

Wat gebeurt er als de boom of heester niet aanslaat?

Mocht de boom onverhoopt toch niet aanslaan na het eerste of hooguit het tweede jaar, dan kunt u de (resterende) kokers uitgraven en herplaatsen bij een nieuwe boom. 
Als een boom eenmaal groeit, hoeft niemand zich zorgen te maken dat er iets mee gebeurt. Kijk om u heen in de tuin, een park of een bos. Een boom gaat niet zomaar dood en zeker niet een jonge, vitale en gezonde boom.